7 december 2021

Order Title: Het beste recept voor brooddeeg

2 min read
brooddeeg recept

Wil je graag zelf thuis brood bakken dat beter smaakt dan gekocht brood uit de winkel en makkelijk is om te maken? Probeer dan dit brooddeeg recept! Er gaat namelijk niets boven vers, zelfgebakken brood. Met het volgende brooddeeg recept maakt je een heerlijk, luchtig wit brood.

Zelf brood bakken is niet zo tijdrovend en ingewikkeld als het lijkt, als je maar een beetje vooruit plant zodat het deeg kan rijzen. Als je er eenmaal gevoel voor krijgt ben je binnenkort expert in het bakken van brood en wil je niets anders meer!

brooddeeg recept

Belangrijke tips

Zorg altijd voor goede gist! Oud of dood gist zal er voor zorgen dat het brooddeeg niet rijst. Bewaar je gist in de koelkast, dan blijft deze langer vers. Wanneer je het deeg gaat bereiden, los de gist dan op in warm water met een klein beetje suiker. Gaat de gist niet bruisen binnen tien minuten? Gooi het dan weg en begin opnieuw met verse gist.

Zodra het bruist, voeg je de andere basis ingrediënten voor het deeg toe.

De basis ingrediënten toevoegen

Voeg niet te veel bloem toe in één keer, maar doe dit beetje bij beetje. Begin met iets meer dan de helft van de bloem en voeg daarna de rest per half kopje toe, totdat het deeg dik genoeg is. Het deeg moet glad en een beetje plakkerig aanvoelen, terwijl je het nog gemakkelijk tot een bal kan vormen.

Rijzen en rollen

Laat het deeg een uur rijzen en verdeel het dan in twee grote ballen van dezelfde grootte.

Rol elke bal uit tot een lange rechthoek van ongeveer 20 centimeter breed. Daarna rol je deze op tot een cilinder vanaf de korte kant van de rechthoek.

Leg de cilinders met de naadzijde naar beneden in twee broodpannen. Dek ze daarna af met plastic folie en wacht nog een uur tot ze verder zijn gerezen. Als het deeg ongeveer 1,5 tot 2,5 centimeter verder is gerezen is het klaar om te bakken.

Baktijd

Bak het brood 30 tot 35 minuten, of tot de broden goudbruin zijn en hol klinken wanneer je er op klopt. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *