7 december 2021

Beste Portugese wijn kopen in Nederland

3 min read
Proost

De beste Portugese wijn is voor iedereen een andere. De een heeft liever wit, de ander rood. Portugal heeft het allemaal en heeft zelfs een heerlijke port. Daarom is Portugal een wijnland waar je nooit genoeg van zult krijgen. Er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Zeker met alle soorten (oude) druivenrassen die in Portugal worden gebruikt om wijn van te maken. Deze druivenrassen werden 2000 jaar geleden ook al gebruikt voor het maken van wijn. Er zijn in Portugal zeker 13.000 wijnbedrijven. De laatste jaren, sinds de aansluiting bij Europa, is het maken van wijn verbeterd en veel van deze bedrijven hebben de laatste decennia hun bedrijf en de kennis van wijnbouwen uitgebreid. Er zijn betere opleidingen waardoor er een kwaliteitsslag is gemaakt in de hele wijnproductie. Een groeiend aantal telers en makers van wijn zijn ook overgegaan op duurzame werkwijzen.

Op zoek naar de beste Portugese wijn

Wanneer je op zoek gaat naar de beste Portugese wijn kan  het zijn dat je wordt teleurgesteld. Het blijkt dat veel wijnwinkels en slijterijen dezelfde wijnen verkopen. Het assortiment bevat voornamelijk wijnen uit Spanje, Italië, Chili en Zuid-Afrika, maar Portugese wijn vind je maar mondjesmaat. In de meeste winkels vind je wel een port en een Vinho Verde en soms nog een Vinho Regional, maar dat is het dan ook wel. Toch is het echt de moeite waard om op zoek te gaan naar Portugese wijnen. Portugese wijnen zijn net zo goed als een Malbec of een Chardonnay, ze zijn alleen een stuk goedkoper! Op de etiketten van Portugese wijnen vind je de duiding ‘DOC’ of Vinho Regional. De meeste wijnen vallen onder de categorie Vinho Regional en komen dus uit één van de 14 regio’s in Portugal.

Portugal is opgedeeld in 14 wijn regio’s

Zoals gezegd heeft Portugal 14 verschillende wijn regio’s. Binnen deze regio’s vind je weer verschillenden DOC’s (voor Denominação de Origem Controlada). Deze DOC’s staan onder strikte wetten en hebben specifieke geografische grenzen. DOC-wijnen zou je de beste Portugese wijn kunnen noemen. Staat de naam ‘quinta’ op het etiket dan wordt daarmee een wijndomein bedoeld. Wijnen met de naam quinta zijn gemaakt van druiven van dit specifieke domein. Vaak staan ook de druivenrassen (castas) op het etiket. Dat is handig omdat de meeste Portugese wijnen een blend zijn van verschillende druivenrassen. Staat er Garrafeira op het etiket dan heeft de wijnmaker gebruik gemaakt van houtrijping.

Douro is het bekendste wijngebied in Portugal

Langs de Douro rivier vind je glooiende terrassen vol wijngaarden. Hier kwam vroeger vooral de port vandaan. Tegenwoordig komen hier steeds vaker de droge Douro wijnen, rood, wit en rosé vandaan. Vooral de Portugese rode wijnen uit Douro zijn robuust, vol van smaak en hebben vaak enige houtrijping op eikenhout. De druiven die worden gebruikt voor de port vind je ook terug in deze wijnen. Douro wijnen stijgen snel in populariteit vanwege hun uitstekend de smaak die wordt veroorzaakt door de oude druivenrassen en de getalenteerde wijnmakers! Bekende producenten van Portugese wijn uit de Douro zijn Quinta do Filoco, Quinta do Popa en Vidigal. Hierbij krijg je de beste Portugese wijn van de hoogste kwaliteit tegen een prima prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *