geurfilterkast horeca

Alles wat je wil weten over geurfilterkasten in de horeca

Steeds meer gemeenten stellen eisen omtrent de vervuiling en geuren die een horecabedrijf uitstoot. Om de wet en regelgeving na te leven betekent dat in de meeste gevallen dat men een geurfilterkast moet aansluiten. Maar wat is een geurfilterkast precies? En hoe werkt dat allemaal? In deze blog vertellen wij de belangrijkste zaken met betrekking tot een geurfilterkast.

Wat is een geurfilterkast?

Een geurfilterkast is een grote luchtreiniger met ventilator in een keuken. Dankzij de ventilator wordt de lucht afkomstig uit de keuken via de afzuigkap door de filters van de geurfilterkast geleid. De geurfilterkast bevat een filter die de geuren van het koken filtert. Alle nare geurtjes worden hierdoor weggehaald. Als gevolg wordt er enkel schone en geurloze lucht de buitenlucht ingeblazen. Omringende buren of bedrijven hebben hierdoor geen last van nare geurtjes. Daarnaast kan een geurfilterkast ook vette en verontreinigde dampen filteren. Bovendien is hij in staat om vet af te scheiden. Dit wordt dan opgeslagen in een apart gedeelte. Op deze manier houd je gelijk een schonere keuken.

Waar plaats ik een geurfilterkast?

Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Er zijn aluminium en stalen kasten. Echter blijken aluminium kasten langer mee te gaan, lichter te zijn en minder geluid te maken.

Kan ik subsidie aanvragen?

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor een geurfilterkast. Echter spelen hier meerdere factoren een rol bij. Een in geurfilterkasten gespecialiseerd bedrijf kan samen met jou bekijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Wat kost het onderhoud van een geurfilterkast?

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van de vervuilingsgraad en het soort filters. In de meeste gevallen liggen de kosten op zo’n €50 per maand excl. BTW.

Wat als mijn filters snel vol zitten?

Wanneer de filters snel vol zitten, kan dat meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn als volgt: De filter in de afzuigkap is verkeerd toegepast De filter in de geurfilterkast is verkeerd toegepast De ventilator is verkeerd toegepast De vervuilingsgraad is hoger dan de geurfilterkast aan kan In dit laatste geval zal er een voorfiltering plaats moeten vinden of een zwaardere ventilator aangeschaft moeten worden.